% 100 Elektrikli ve Yerli Metrobüs Ankara’da da Boy Gösterecek
Bozankaya A.Ş., %100 elektrikli ve yerli metrobüs aracını Ankara`da tanıtarak, OSTİM Teknik Üniversitesi ile Ar-Ge alanında iş birliği protokolü imzaladı
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) üyesi Bozankaya A.Ş., %100 elektrikli ve yerli metrobüs aracını Ankara'da tanıtarak, OSTİM Teknik Üniversitesi ile Ar-Ge alanında iş birliği protokolü imzaladı.
Türkiye’nin ilk yerli elektrikli metrobüsünü üreten ve bugüne kadar ülkemizde açılan tüm elektrikli otobüs ihalelerini kazanarak yeni nesil ve çevre dostu ulaşım teknolojileri alanında bayrağı taşıyan, ARUS üyesi Bozankaya’nın elektrikli metrobüsü OSTİM’de tanıtıldı.
OSTİM Teknik Üniversitesi ve Bozankaya A.Ş. iş birliği protokolü imzalandı.
İmza törenine Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ve davetliler katıldı.
Törenin ardından Yüzde Yüz Elektrikli Yerli Metrobüs ile Ankara şehir turu düzenlendi.
Araç, bir ay süreyle OSTİM OSB önünde teknoloji meraklılarını bekleyecek.
Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, ürettikleri 25 metre elektrikli otobüsün 7 yıldır Türkiye’de kullanıldığını belirtti.
Yerli aracın 700 bin km yol yaptığına dikkat çeken Aytunç Günay, “Esasında 7 yıldır kullandığımız ve hizmet vermiş olduğumuz toplu taşıma aracını sizlere tekrar burada tanıtarak bunu yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bundan 15 sene evvel elektrikli otobüslerin fosil yakıtlı araçların yerini alabileceğini düşündüğümüzde, hepimiz hayalden öteye geçemiyorduk, fakat bugün geldiğimiz noktada, artık yoğun bir şekilde yüksek teknolojik ürünlerin toplu taşımada avantajlarını da kullanarak hizmet vermesini büyük bir hazla, izliyoruz.” dedi.
Şirket olarak en büyük avantajlarının yüksek teknolojili ürünler üretmek olduğunu dile getiren Aytunç Günay, “Bizim şirketimizde tramvay ve metro üretimi de yapılıyor ve yapmış olduğumuz hem metroyu hem de tramvayı artık yurt dışına ihraç eder duruma geldik. Böylelikle hem ülkemize ekonomik katkı sağlıyoruz, hem de bir Türk markasını yurt dışında temsil etmenin gururunu yaşıyoruz” dedi.
14 Üniversiteyle 32 Ar-Ge Projesi
Şirketin bünyesinde 100’ü aşkın Ar-Ge mühendisi çalıştığını vurgulayan Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Bugüne kadar 32 Ar-Ge projesini 14 üniversiteyle beraber yaptık. Ar-Ge çalışmalarını bundan sonra sanayinin kalbinde kurulmuş olan ilk olma özelliğini de taşıyan OSTİM Teknik Üniversitesiyle beraber yürütebilmek adına bir iş birliği protokolü imzalayacağız. Türkiye’deki çalışmış olduğumuz üniversitelerle beraber gerçekten orada çalışan öğretim görevlileri ve öğrencilerle beraber çok değer kattığımıza inanıyoruz. Bundan sonra da inşallah OSTİM Teknik Üniversitesi’nin de ekibiyle beraber güzel projeler yapacağımıza inanıyoruz”dedi.
OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, Bozankaya A.Ş.’yi Ankara’nın ve Türkiye’nin gözbebeği teknoloji şirketlerinden biri olarak tanımladı.
Elektrikli araçların dünya pazarındaki payına dikkat çeken Prof. Dr. Murat Yülek, “Elektrikli araçlar bundan sonra geleceğin ürünleri olarak yer alacak. Bozankaya ile birlikte üniversitemizin Ar-Ge ve öğrencilerimizin eğitim alanındaki iş birliğini bugün Ankara turuyla birlikte başlatacağız” dedi.
OSTİM Teknik Üniversitesi’nin Ankara’nın iki teknik üniversitesinden biri olduğunu vurgulayan Rektör Yülek şunları kaydetti: “Üniversitemiz, Türkiye’nin ve dünyanın ilk sanayi üniversitesidir. Sizin de fark ettiğiniz gibi sanayinin tam göbeğinde Bozankaya şirketi ve diğer şirketlerle birlikte konumu da bizzat sanayinin içinde olan tabiri caizse bir plaza üniversitesi olmayan bir üniversite. Hocalarımız Bozankaya ve diğer birçok bunun gibi gözbebeği şirketlerle Ar-Ge ve danışmanlık alanında iş birliği yapıyorlar. Öğrencilerimiz yine Bozankaya gibi yüksek teknoloji firmalarında her dönem yani okudukları eğitim yılları boyunca her dönem mutlaka bir derslerini sanayinin içinde geçiriyorlar. Çünkü eğer bunu yapmazsak sanayiden haberdar olan maker enginer dediğimiz yapan mühendisleri yetiştirmemiz çok zor. Türkiye’nin bu tür programlara, mühendislere ihtiyacı var. Yerli metrobüsümüz hayırlı olsun.”
Bütün Türkiye’nin Sahip Çıkması Lazım
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, yerli metrobüsün OSTİM Teknik Üniversitesiyle beraber Ankara’ya sunulacağını kaydetti. Şirketin ürettiği elektrikli araçların Almanya’da 2018 InnoTrans Fuarı’nda bütün dünyaya tanıtıldığını hatırlatan Aydın, “Bozankaya’nın efsane otobüsü orada da bir numaraydı dolayısıyla onlarla gurur duyuyoruz” dedi.
OSTİM Teknik Üniversitesi’yle Bozankaya’nın bir araya gelmesinin çok güzel sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Aydın şunları söyledi: “Bu firma aynı zamanda Avrupa sanayisinde de bilinen, orada yerleşik yerleri olan, aynı zamanda hafif metro aracı, metro aracı ve hızlı trenin de birçok parçalarını yapabilecek kapasiteye sahip olan yerli, milli bir markamız. Dolayısıyla, biz ARUS olarak da aynı zamanda bu firmamızla birlikte bizim bünyemizde onlarla ilgili her şeyi yapacağımız, her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu da burada belirtmek istiyorum. Bu otobüse bütün Türkiye’nin sahip çıkması lazım. Bakın bir yerli otomobili yapmak için çabalıyoruz, yerli otobüsü yapmış Bozankaya. Yerli otobüsü yapmış, yerli milli olarak buna kendi markasını vurmuş, yani otobüsümüzü yapmışız. Bakın otomobili yapmak bizim için ne kadar performans gerektiriyor, oysa yapmışız işte otobüsü.”
Avrupa Birliği’nde de Bizim Otobüslerimiz Kullanılıyor
ATO Başkanı Gürsel Baran, Bozankaya’nın Ankara’nın önemli markalarından biri olduğunu dile getirdi.
Firmanın yerli üretimle dünyanın pek çok yerinde yerel yönetimlere hizmet verdiğini kaydeden Baran, şunları söyledi: “2 yıl önceydi Tayland Belediyesine teslimat vardı. Bugün Avrupa Birliği’nde bizim otobüslerimiz kullanılıyor, metrobüslerimiz kullanılıyor. Bozankaya’nın ürettiği gurur kaynağımız otobüslerimiz Avrupa Birliği ülkelerinde yer alıyor, bizim için çok kıymetli.
Üniversite-sanayi iş birliğine, mesleki eğitime çok ihtiyacımız var, markalaşmaya ve katma değerli üretime çok ihtiyacımız var, çünkü biz maalesef cari açık üreten bir ülkeyiz. Gelirimizden daha fazla giderimiz var, bunu kapatabilme adına bu üretimlere, markalara bizim çok ihtiyacımız var, bu ülkenin geleceği açısından hakikaten çok önemli olduğunu düşünüyorum.”
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, yerli elektrikli metrobüsün önemine dikkat çeken Özdebir, “Bütün dünyanın gündeminde iki konu öne çıkıyor. Bunlardan bir tanesi dijital dönüşüm, ikincisi ise yeşil ekonomi” dedi.
Yeşil ekonominin sadece emisyonlardan ibaret olmadığını vurgulayan Özdebir, “Sadece ekonomik gelişmeyi değil nitelikli kalkınmayı öngören bir ekonomi tipi. Bu ekonomi tipinde en önemlilerinden bir tanesi de, yaşamış olduğumuz dünyada insanların sağlıklı olarak yaşayabilmesi için başta emisyonlarımızın kontrolü olmak üzere birtakım tedbirlerin alınması ve yaratılan değerin geniş halk kitleleri ve ülkeleri tarafından eşit bir şekilde paylaşılması. Bugün burada bulunmamıza vesile olan bu teknoloji de yeşil ekonominin, yeşil dünyanın, insanların sağlıklı yaşamasının temeli olan soluduğumuz havayı, atmosferimizi, dünyanın adeta zırhı olana uzayın radyasyonlarından, güneşin zararlı etkilerinden bizi koruyan bu soluduğumuz havayı korumak için son derece önemli ” dedi.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir, şehir içinde özellikle böyle büyük bir aracın kullanmış olduğu mazotla birlikte o şehrin içine, hele Ankara gibi çanak halindeki bir şehirde yaratmış olduğu emisyonun yaratacağı hava kirliliğine dikkat çekerek şunları söyledi: “7-8 yıldır üretildiğine ben şahidim, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde çalıştığına şahidim, ülkemizde zaten kullanan belediye var. Bu otobüse Ankara’da layık, Ankara’mızın da ihtiyacı var.”