An-Ka Analiz: Vakum Altında Çalışan Atmosfer Kontrollü Fırınlarda Optimum Vakum Çözümleri
Emre Ali Bağış -An-Ka Analiz & Kalite Kontrol Cihazları / Yönetim Kurulu Üyesi: Vakum Altında Çalışan Atmosfer Kontrollü Fırınlarda Optimum Vakum Çözümleri
An-Ka Analiz: Vakum Altında Çalışan Atmosfer Kontrollü Fırınlarda Optimum Vakum Çözümleri
Ä°nsanoÄŸlunun günlük hayatta direkt veya endirekt olarak ihtiyaç duyduÄŸu, kullanmakta zorunlu olduÄŸu ürünlerin üretim süreçlerinde önemli bir rol oynayan vakum altında çalışan atmosfer kontrollü fırınlarda; otomotiv Sanayisinde ihtiyaç duyulan diÅŸliler, ÅŸanzımanlar, endüstriyel veya DIY için özel olarak sertleÅŸtirilmiÅŸ matkap uçları takım sanayisi, ısıtıcı elemanlar, kablolama teknolojisi, hava-uzay (orijinal parça üretimi) türbinler vb. binlerce farklı uygulamaya hitap eden ürünler sinterleme, sertleÅŸtirme, lehimleme vb. gibi birçok farklı aÅŸamalardan geçmektedir. Bu konular ağırlıklı olarak metalografi ve malzeme bilimi teknolojisi adı altında incelenebilmektedir.
Vakum ortamı yaratılmadan yüksek mukavemetli malzemelerin üretilmesi zordur. Ä°ÅŸlenecek bileÅŸenler vakum altında yüksek sıcaklıklara yüksek sızdırmazlık ortamına maruz bırakılır. Ortam ÅŸartları farklı hacimlerde , 1000 mbar atmosfer basıncından, < 3 · 10-4 hPa | < 2.25 · 10-4 Torr | < 3 · 10-4 mbar mertebelerine turbo moleküler vakum pompaları akuplasyonu ve doÄŸru sızdırmazlık elemanları kullanılarak 5 · 10-10 hPa | 3.75 · 10-10 Torr | 5 · 10-10 mbar ortamlarına kadar ulaÅŸtırılabilmektedir.
Oksidasyonu önlemek, sert metaller elde etmek, lehimleme uygulamaları, yüzey kalitesini iyileÅŸtirme süreçleri, sinterleme, yüksek alaşımlı çeliklerin üretimi gibi binlerce farklı uygulamada endüstriyel alanda kullanılmaktadır.
Fırınlardaki vakum ortamı koruyucu bir atmosfer görevi görür ve bileÅŸenlerin oksidasyonunu önler. Vakum sinterleme süreçleri bileÅŸenlerin yüzey kalitesini iyileÅŸtirir. Elde edilen ürün kalitesi maksimum seviyeye ulaşır ve yeniden iÅŸleme ihtiyacını önemli ölçüde azaltır.
Ayrıca daha yüksek yoÄŸunluk, fiziksel dayanım, düÅŸük gözeneklilik ve daha yüksek mukavemet ve vakum altında lehimleme ile yüksek bir baÄŸlantı kalitesi elde edilebilmektedir.
Bozulmayı en aza indirmek için vakumla sertleÅŸtirme prosesleri kullanılırken aynı zamanda mükemmel yüzey kalitesi saÄŸlayabilmektedir. Bu durumun bir baÅŸka avantajı uygulama sonrasında doÄŸrudan nitrürlemeye izin verir.
Sonuç olarak vakum altında çalışan atmosfer kontrollü fırınların dizaynı ve üretim aÅŸamasında ihtiyaca yönelik özel çözümler üretilebilmektedir.
Sistem tasarımında vakum çözümleri konusunda tek kaynaktan süreci A dan Z ye yürüterek vakum hesabı yapılabilmektedir. Sonrasında ise ihtiyaç olan baÄŸlantı ekipmanları ve borulama hatları konusunda mühendislik hizmeti verilebilmektedir.
Burada önemli olan parametreler;
*Yüzey alanı ve Vakum Odası Hacimlerinin hesaplanması,
*Ortamda oluÅŸabilecek gazların çeÅŸitliliÄŸi, borulama ve sıcaklığın iletkenlik hesabı,
*Beklenen zamana göre pompalama gruplarının etkin emiÅŸ hızlarının hesaplanması,
*Tahliye ve boÅŸaltım sürelerinin hesaplanması, pompalama gruplarının kaç torr, mbar veya Pa final basınca eriÅŸmeleri gerektiÄŸi konuları irdelenip konfigürasyonlar bu doÄŸrultuda belirlenmelidir.
*Ölçümleme, gözlemleme, Valf gruplarının pompalama sistemlerine donatılması konuları da Otomasyon süreciyle iliÅŸkilendirilerek projelendirilmelidir.
Vakum teknolojileri konusunda en doÄŸru ve optimum çözüm, süreci baÅŸtan sona takip edip, projelendirebilecek ve yönetebilecek tek yetkili temsilcilikleri olan ithalat, satış ve servis, mühendislik hizmeti veren sorunlar oluÅŸtuÄŸunda hızlı ÅŸekilde çözüme ulaÅŸtırabilecek servis istasyonlarının ve mekanik departmanlarının olduÄŸu çözüm ortağı pozisyonunda yer alabilecek saÄŸlayıcılarla ilerlemek olacaktır.
Emre Ali Bağış - Endüstri Mühendisi
An-Ka Analiz & Kalite Kontrol Cihazları / Yönetim Kurulu Üyesi
emre@an-ka.com