Bozankaya Tarafından Üretilen Ä°lk Yerli Tramvay Kayseri’ye Geldi
Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi’nin yaptığı ihaleyi kazanan Bozankaya, ilk yerli tramvayını Kayseri’ye teslim etti. Bozankaya’nın Ankara’da üretilen tramvayları, Türkiye’deki tramvay segmentinde en yüksek yolcu kapasitesine sahip, aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar gerçekleÅŸtirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi olmasıyla da önem taşıyor.
Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi’nin yaklaşık 42 milyon Euro yatırım ile alım sözleÅŸmesini yaptığı 30 tramwaydan ilki Kayseri’ye geldi. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mustafa Çelik, teslim alınacak araçların yüzde yüz yerli olduÄŸunu belirtti.
Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi’nin alımını yaptığı 30 raylı sistem aracından ilki, BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mustafa Çelik, UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Suat Hayri Aka, TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız ve Kayseri Ticaret Odası BaÅŸkanı Mahmut Hiçyılmaz’ın katılımıyla gerçekleÅŸti. Ä°ncelemelerde Bozankaya adına Tramvay Proje Koordinatörü Mehmet Özdemir liderliÄŸindeki ekip de yer aldı.
Kayseri’ye gelecek olan 30 raylı sistem aracından ilkini teslim aldıklarını belirten BaÅŸkan Mustafa Çelik, “Bozankaya tarafından üretilen yeni aracımız, raylarımıza inmiÅŸ durumda. Bu araçlara teknik olarak sıfırıncı deniyor. Bir ay boyunca testlere tabi tutulacak. Raylar üzerinde deneme sürüÅŸleri yapılacak. Mayıs ayından sonra da her ay yeni araçlarımızı teslim almaya devam edeceÄŸiz. Tasarımı ve üretimi tamamen Bozankaya bünyesinde bulunan Türk mühendisleri tarafından gerçekleÅŸtirilen bu tramvay, oldukça modern ve son derece teknolojik bir taşıma aracı. Yeni araçlarımız ile günlük tramvay kullanan yolcu sayımızı 105.000’den, 150.000 kiÅŸiye çıkartmayı hedefliyoruz. Böylece yeni raylı sistem araçlarımız ile toplu taşıma daha da rahatlayacak” dedi.
Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi, raylı sistem araçlarını daha önce Avrupa’daki üreticilerden temin ediyordu. Raylı sistem hattını geliÅŸtiren Kayseri, yeni araç alımı için Bozankaya’nın yerli üretim tramvaylarını tercih etti. BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mustafa Çelik yaptığı açıklamada; “Eskiden raylı sistemler için yabancı firmalardan alım yapmak durumundaydık. Åžimdi ülkemizde Türk mühendislerle çalışıp, yerli üretim araçlar temin edebiliyoruz. Bu doÄŸrultuda raylı sistemlerde yerli üretimin desteklenmesi için örnek olmak istiyoruz” dedi.
Bozankaya Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Aytunç Günay ise incelemelerin ardından yaptığı açıklamada; “Türkiye’de toplu taşımacılık alanında raylı sistem toplu taşıma sistemlerine ve araçlarına olan ihtiyaç giderek artıyor. Halen binlerce kilometre raylı ulaşım ağına ve yüzlerce raylı sistem aracına ihtiyaç bulunuyor. Bu doÄŸrultuda Bozankaya olarak son teknolojiyle yeni araç projeleri geliÅŸtiriyor ve raylı sistemlere yatırım yapıyoruz. Son olarak yüksek hızlı tren üretimi için dünya devi Bombardier ile yaptığımız stratejik ortaklık bugün yerli üretici olarak kazandığımız baÅŸarının bir göstergesi. Amerika ve Avrupa’da birçok raylı sistem projesinde yer almamızın yanı sıra Türkiye’de ilk defa Kayseri BüyükÅŸehir Belediyesi için yerli tramvaylarımızı ürettik. Bu doÄŸrultuda Kayseri’deki bu örnek projemizin raylı sistem ihtiyacı olan diÄŸer yerel yönetimlerimizin de yerli üretim tercihinde etkili olacağına inanıyoruz” dedi.
Bozankaya’nın yerli üretimi tramvayı her yönüyle avantajlı
Bozankaya’nın yerli üretim alçak tabanlı ve 33 metre uzunluÄŸundaki çift yönlü tramvayları, Türkiye’de kendi sedmentinde en yüksek yolcu kapasitesine sahip araçlar olma özelliÄŸini taşıyor. Bozankaya’nın geliÅŸtirdiÄŸi tramvay, geniÅŸ ve ferah iç mekan ile oturan 66 kiÅŸi olmak üzere, toplam 392 kiÅŸilik yüksek yolcu kapasitesi sunuyor. Her iki tarafta altışar kapı ile toplam 12 kapıya sahip olan araçlarda bu kapılar sayesinde daha hızlı yolcu iniÅŸ-biniÅŸ sirkülasyonu yapılabiliyor. Bojilerde gerçek aks kullanımı ile düÅŸük bakım maliyetleri ve bakım kolaylığı saÄŸlanıyor. Ayrıca her motor için bir inverter kullanarak yüksek verimlilik ve süreklilik sunuluyor. Satın alma maliyetlerinin uygun olmasının yanı sıra yerli üretim ile daha düÅŸük maliyette ve daha kısa zamanda yedek parça ve servis sunulması gibi avantajları da saÄŸlanıyor.