Metro İstanbul’dan 34. Yıl Hediyesi: Tram34 ve Ar-Ge Merkezi
Metro İstanbul, yüzde 100 Türk Mühendisliği ve tasarımı ürünü yerli üretim raylı sistem aracı Tram34’ü tanıttı ve Metro İstanbul Ar-Ge Merkezi’ni hizmete açtı
Metro Ä°stanbul’dan 34. Yıl Hediyesi: TRAM34 ve Ar-Ge Merkezi
34. kuruluÅŸ yıldönümünü kutlayan Ä°BB Ä°ÅŸtiraki Metro Ä°stanbul, Cumhuriyetin 100. yılında, yüzde 100 Türk mühendisliÄŸi ve tasarımı ürünü yerli üretim raylı sistem aracı ‘Tram34’ü tanıttı ve Metro Ä°stanbul Ar-Ge Merkezi’ni hizmete açtı. Ä°BB BaÅŸkanı ve Millet Ä°ttifakı’nın CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı adayı Ekrem Ä°mamoÄŸlu, tanıtım toplantısı ve açılış için düzenlenen törende yaptığı konuÅŸmada, “Hem hafif metro hem de tramvay iÅŸlevine sahip kendi raylı sistem aracımızın üretimine baÅŸlıyoruz. Gerçek bir milli teknoloji ürünü olması kıymetli. Tram34’ü biz üreteceÄŸiz” dedi.
Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi (Ä°BB), 22 Temmuz 2022 tarihinde baÅŸlatılan “300 Günde 300 Proje” maratonunun 300’üncü projesini tanıttı. Ä°BB’nin 34. kuruluÅŸ yılını kutlayan iÅŸtirak ÅŸirketi Metro Ä°stanbul, Cumhuriyetin 100. yılında, yüzde 100 Türk mühendisliÄŸi ve tasarımı ürünü yerli üretim raylı sistem aracı “Tram34”ü hayata geçirdi.
Tram34’ün tanıtım toplantısı ve Metro Ä°stanbul Ar-Ge Merkezi açılışı için düzenlenen törende, sırasıyla, Metro Ä°stanbul Genel Müdürü Özgür Soy, Ä°BB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin ile Ä°BB BaÅŸkanı ve Millet Ä°ttifakı’nın CumhurbaÅŸkanı Yardımcısı adayı Ekrem Ä°mamoÄŸlu birer konuÅŸma yaptı.
Ä°stanbul Ä°çin Çalışmayı Çok Seviyoruz
Metro Ä°stanbul’un Esenler’deki Genel Müdürlük Kampüsü’nde düzenlenen törende konuÅŸan Ä°mamoÄŸlu, özetle ÅŸunları söyledi:
“Bugün 300’ncü projenin adı; çok kıymetli: Tram34 lansmanı, raylı sistemler ve Ar-Ge Merkezi’mizin açılışı. Memleketimizin geliÅŸimini simgeleyen iÅŸler yaptığınızda daha da gururlanıyorsunuz. Özellikle bu ÅŸehrin çocuklarını, gençlerini, kadınlarını çalıştırmaya, çalışmaya, onlarla birlikte hedef yükseltmeye dönük bir süreci tariflerken daha heyecanlanıyorsunuz. Ä°nÅŸallah 400’üncü projeye doÄŸru da yol alırız. Önümüzde bir süremiz daha var. Ben bu dönemi, özenli bir dönem olarak tarifliyorum. Çünkü biz, bu ÅŸehir için çalışmayı çok seviyoruz. Çok kısa süre içerisinde, Ä°nÅŸallah ülke için de çok çalışmaktan büyük bir onur duyacağımıza inanıyorum. Ä°BB olarak özellikle önceliÄŸimiz, 16 milyon insanımızın hayatını kolaylaÅŸtırmak ve yaÅŸam kalitesini yükseltmek. Bunun için çok önem verdiÄŸimiz ve çok mesai harcadığımız, en yüksek bütçeyi de harcadığımız bölüm, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyemizin raylı sistemleri. Net olarak söylemek gerekirse, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük ÅŸehrinin ulaşımdaki rahatlaması, ancak raylı sistemlerin geliÅŸmesiyle mümkün.”
Metro Üretiminde Büyük Adımlar Attık
“Az önce Pelin Hanım, 740 kilometreye varan 2030 vizyonumuzu sizinle paylaÅŸtı. Bu çok kıymetli bir yolculuk. Bunu baÅŸarmak zorundayız. Bunu baÅŸaramadığımız takdirde, Ä°stanbul'un gerçekten yaÅŸam kalitesini sürdürülebilir bir hale getirmemiz mümkün deÄŸil. Bugün, güzel baÅŸarılar elde ettiÄŸimiz bu sürece, yeni bir baÅŸarımızı daha eklemenin keyfini yaşıyoruz. Haziran 2019’da, ‘Metroları Ä°stanbul'da ulaşımın omurgası haline getirmek ve ÅŸehrimize daha düÅŸük maliyet ve daha kısa sürede, çok daha fazla metro kazandırmak için yola çıkıyoruz’ demiÅŸtik. Bu yolda büyük adımlar attık. Metro, tramvay açılışlarında, inÅŸaat süreçlerinde bir araya geldik ve gelmeye devam edeceÄŸiz. Bugünse, bu alanda ortaya koyduÄŸumuz vizyonun geldiÄŸi noktada, 85 milyonu gururlandıracak bir ana tanıklık ettiÄŸimizi ifade etmek isterim. Tramvay aracımız Tram34’ün tüm tasarım ve tescil süreçlerini tamamladık. Bugün atılan imza ile de Metro Ä°stanbul, Ä°nÅŸallah önemli bir adımı atıyor ve üretime resmen baÅŸlıyor.”
Vizyonumuzun Üç Ayağı Var
“Vizyonumuzun üç ayağı var. Birincisi; Ä°stanbul'un ihtiyacı olan, yıllarca ihmal edilmiÅŸ metro yatırımlarını bir an önce bitirmek. Ä°kincisi; metro iÅŸletmesinin kalitesiyle birlikte, konforlu ve dakik ulaşımını saÄŸlamak. Bu çok önemli. Çünkü insanlar kullandıkça ve keyfini yaÅŸadıkça metroyu daha çok seviyor. Üçüncüsü ise; bu alanda, bu ortamı bir fırsata çevirerek, yerli üretimin ve yerli teknolojinin geliÅŸtirilmesine öncülük etmek. Biz, eÄŸer ÅŸu anda dünyanın en üst seviyede metro üretimini gerçekleÅŸtiriyorsak ve tabiri caizse yerin altını, metroyla, demir aÄŸlarla örüyorsak ve bu ihtiyacın bir de diÄŸer ürünleri, araçları olsun, diÄŸer unsurlarını hazırlamak sorumluluÄŸumuz var. Ä°nÅŸallah ÅŸimdi de iÅŸte bu alanda, yerli üretimin ve yerli teknolojinin geliÅŸtirilmesine de öncü oluruz, hedefin ortaya koyduk.”
Dört Yılı 25 Yılla Kıyaslıyorlarsa, Çok Güzel Ä°ÅŸler BaÅŸardık Demektir
“Dört yılda yaptıklarımızı 25 yılla kıyaslıyorlarsa, çok güzel iÅŸler baÅŸardık demektir. Bunun anlamını, bu kadar kısa sürede Metro Ä°stanbul'u da dünya markası haline getirmek için arkadaÅŸlarımın ortaya koyduÄŸu vizyonel çalışma ve sonuçlarını, aldıkları belgeleri Genel Müdürümüz bizimle paylaÅŸtı. Metro Ä°stanbul, dünyaca tanınan bir Ä°BB markası haline gelmiÅŸtir. Daha da yukarılara tırmanacağına da yürekten inanıyorum. Bu bizim için büyük bir gurur. Tabii daha da gururlanmak için buradayız. Çünkü hem hafif metro hem de tramvay iÅŸlevine sahip kendi raylı sistem aracımızın üretimine baÅŸlıyoruz. Gerçek bir milli teknoloji ürünü olması kıymetli. Tram34’ü biz üreteceÄŸiz. Çünkü Tram34 sahibi Ä°BB. Tesciliyle, her ÅŸeyiyle, Ar-GEeMerkezi’yle, çıkan tüm patentleriyle ve sevgili yol arkadaÅŸlarımızın emeÄŸiyle bu mümkün oldu.”
“Bizim burada bir farkımız, kamuya bir patentli ürün kazandırıyoruz. Bu kıymetli. Yani 16 milyon Ä°stanbul'un hak sahibi olduÄŸu bir ürünü sizlerle paylaÅŸmış oluyoruz. Milli teknolojinin tam anlamıyla bu olduÄŸunu da ifade etmek isterim. 2021 yılının Temmuz ayında burayı ziyaretim sırasında, çalışma arkadaÅŸlarım bana Ar-Ge Merkezi’ni gezdirdiler ve buraya hararetle nasıl baktıklarını Genel Müdürümüz, Genel Müdür Yardımcımız ve diÄŸer bütün arkadaÅŸlar gösterdiler. O gün daha kurulum aÅŸamasında olan bu Ar-Ge Merkezi, ne yazık ki bakanlıktan tescilini alamamıştı. Her konuda uÄŸraÅŸtırdığımız gibi, o konuda da biraz bekletildik. Ama Tram34 projesi bana anlatıldığında, arkadaÅŸlarımda o heyecanı da gördüÄŸümde, açıkçası ben de heyecan duydum ve hemen baÅŸlamaları gerektiÄŸini, bu konuda cesur olmaları gerektiÄŸini kendileriyle paylaÅŸtım. Bugün hem Metro Ä°stanbul'un hem de Raylı Sistemler Daire BaÅŸkanlığımızın o gün daha fikir aÅŸamasında olan bir projeyi sahiplenmeleri, tüm aÅŸamaları tamamlayarak hayata geçirmeleri çok önemli. Yani hem tasarım oluÅŸtu hem patent alındı hem sistem olgunlaÅŸtı hem müÅŸterisi iÅŸe hazırlandı hem de ürün hazırlandı. Åžimdi üretimine baÅŸlanacak. Bu kadar bir zaman diliminde bunu baÅŸarmış olmaları, kesinlikle alkışı hak ediyor. Hepsine teÅŸekkür ediyorum.”
Gençlerimiz, Ülkeleriyle Gurur Duysunlar ve Burada Hayal Kurmaya Devam Etsinler
“Sabah önemli bir iÅŸ dünyası toplantısındayım. Dijital dönüÅŸüme devletin harcadığı bütçe yüzde 1 bile deÄŸil. Bütçenin binde 3’ü. Bunu söyleyen, bu teknoloji dünyasının en önemli sektörlerinin başındaki kiÅŸi. Dünyada, örneÄŸin Meksika, yüzde 4 teknoloji geliÅŸimine ayırdığı bütçe. Yani bizim neredeyse 10 katı. Neyle övünüyoruz biz? Onun için ayrıcalıklı insanlar yaratmak deÄŸil, bu milletin gençleri için yapmak. Gençlerimiz, ülkeleriyle gurur duysunlar ve burada hayal kurmaya devam etsinler. O bakımdan bugün eÄŸer ülke dışına, özellikle iyi yetiÅŸmiÅŸ insanlarımız göç ediyorsa, buna bakıp sorgulamamız lazım, ‘Nerede hata yapıyoruz’ diye. Çünkü burada deÄŸer görmediklerini düÅŸünüyorlar. Sebebi bu. ‘Biz deÄŸer görmüyoruz. Burada bir gelecek görmüyoruz. Bilim ve teknoloji alanında burada geleceÄŸi yakalayamam’ diyor gençlerimiz. Ülke, bilimin ve teknolojinin ışığında aydınlanmak zorunda. Bugün burada, gerçekten bu hayali gerçekleÅŸtirdiÄŸi için emek veren herkese yürekten teÅŸekkür ediyorum.”
Metro Ä°stanbul Genel Müdürü Soy: 18 Hatta, 214 Ä°stasyonda, 214 Kilometreyle Hizmet Veriyoruz
‘Aynı anda 10 metro diyoruz’ ama aslında 12 tane ÅŸantiyeyle baÅŸladık” diyen Metro Ä°stanbul Genel Müdürü Soy: “4 tanesini baÅŸkanımızın önderliÄŸinde tamamladık. 8 tanesi için de var gücümüzle çalışıyoruz. 2021 yılının Åžubat ayında ben göreve baÅŸladım. BaÅŸladığımda 13 hatta, 158 istasyonda, 154 kilometre ile hizmet veriyorduk. Bir günde en fazla 2,2- 3milyon yolcu taşıyabiliyorduk. Bugün; 18 hatta, 214 istasyonda, 214 kilometreyle hizmet veriyoruz. 2022 yılının Ekim ayında, 2 milyon 869 bin yolcu taşıdık. Ä°nÅŸallah bu rekorumuzu, çok yakın zamanda 3 milyonla yenileyeceÄŸiz ve 3 milyon yolcuyu da hep beraber kutlayacağız. Dünya metrolarında yolcu sayılarının azaldığı bir dönemde, Avrupa'nın yolcu sayısı en çok artan metrosu olduk. Metro Ä°stanbul, çok büyük ve çok güçlü bir kuruluÅŸ. Türkiye'de raylı sistemleriyle seyahat eden her 2 yolcudan birini, Metro Ä°stanbul taşıyor. Ve tüm diÄŸer ÅŸehir içi raylı sistemlerin toplamından daha büyük Metro Ä°stanbul. Sayın BaÅŸkanımızın liderliÄŸinde, çok yakın bir gelecekte Paris'i geçerek, Avrupa'nın en büyük üçüncü metrosu olacağız” bilgilerini paylaÅŸtı.
“Bugün burada, bu çalışmaların vücuda getirdiÄŸi Ar-Ge Merkezi’mizin resmi açılışını yapmak üzere toplandık” diyen Soy, “Ar-Ge Merkezi’mizin çalışmaları, yaklaşık 3,5 yıl önce baÅŸladı. Sanayi Bakanlığı'ndan resmi tescil belgemizi ancak birkaç ay önce alabildik. Bu tesis, yeni teknolojiyi geliÅŸtirmek amacıyla kurulmuÅŸ bir merkez. Sadece Metro Ä°stanbul için deÄŸil, tüm yerli üreticilere açık bir ürün ve teknoloji geliÅŸtirme platformu. Biz diyoruz ki, ‘Gelin buraya, burada yerli teknolojileri hep beraber geliÅŸtirelim.” Burada ÅŸu anda bazı tedarikçilerimiz bizimle beraber. Hep beraber yerli teknolojileri geliÅŸtirip, yerli üretimi artırmak için birlikte çalışalım. Genç mühendisler de kurdukları hayalleri burada gerçekleÅŸtirebilsinler” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Tram34: 24 Metre UzunluÄŸunda, 2,65 Metre GeniÅŸliÄŸinde, 216 Yolcu Kapasiteli
Tram34’le ilgili bilgiler paylaÅŸan Soy, “Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında, 34 adet raylı sistem aracının üretimi için gerekli tasarım ve mühendislik çalışmaları tamamlandı. Onay süreçlerinden geçildi. Bugün üretim sözleÅŸmesini imzalamak için bir araya geldik. Türkiye'de yeni teknolojilerin geliÅŸtirilmesi ve yerli üretimin desteklenmesi amacıyla, 2011 yılından beri yürürlükte olan ve bugüne kadar özellikle savunma sanayinde uygulama alanı bulan ‘Sanayi Ä°ÅŸ BirliÄŸi Programı’ kapsamındaki ilk raylı sistem projesini hayata geçirmek bize nasip oldu. Ve yine ne mutlu bize ki, burada tasarımını gördüÄŸünüz aracı üreterek, Ä°stanbul'a kazandıracağız. Åžimdi sizleri Tram34'de tanıştırmak isterim. 24 metre uzunluÄŸunda, 2,65 metre geniÅŸliÄŸinde aracımız. 216 yolcuya hizmet verebiliyor aynı anda. Hafif metro aracı olarak tasarlanan Ä°stanbul'un yeni yüzü. Ä°ÅŸletme hızında 40 kilometre, maksimum hızla 80 kilometreye kadar çıkabiliyor. Bu özelliÄŸi ile hem tramvay hatlarında hem de hafif metro hatlarında kullanıma uygun. Yüzde 6 rampa eÄŸimlerini tırmanabiliyor. Bu kabiliyetiyle de benzerleri arasında öne çıkmakta. Yeni nesil Ä°stanbul aracımız Tram34’ün fikri ve sınai mülkiyet hakları, tamamen Metro Ä°stanbul'a ait olup, Türkiye'de, yüzde 100 Türk mühendisler ve teknisyenler tarafından seri üretime uygun olarak tasarlandı. Evet, fikri ve sınai hakların bir kamuya ait olması çok önemli. Bunun altını çiziyorum. Tram34, ilk etapta T4 Topkapı-Mescidi Selam Tramvay Hattı’nda kullanılacak” ifadelerini kullandı.
Önce Ä°mzalar Atıldı, Sonra Ar-Ge Merkezi Açıldı
KonuÅŸmaların ardından; Ä°BB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin ve Raylı Sistemler Daire BaÅŸkanı Ceyhun AvÅŸar ile Metro Ä°stanbul Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gültekin ve Metro Ä°stanbul Genel Müdür Özgür Soy, Ä°mamoÄŸlu’nun ÅŸahitliÄŸinde Tram34’ün üretim sürecini baÅŸlatan imzaları attı. Ä°mamoÄŸlu ve beraberindeki heyet, imza töreninin ardından Metro Ä°stanbul Ar-Ge Merkezi’nin açılışını gerçekleÅŸtirdi.