Milli Elektrikli Lokomotif E1000 Raylara Ä°ndi
Türkiye’yi raylı araç sektöründe dünya otoritelerinden biri haline getirecek Milli elektrikli lokomotif E1000, raylara indi. TÜBÄ°TAK Marmara AraÅŸtırma Merkezi (MAM) ve Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Åž. (TÜLOMSAÅž) ortaklığı yürütülen projede 18 bilim insanı görev aldı. Tamamı yerli teknoloji ile geliÅŸtirilen E1000, Bilim, Sanayive Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Milli EÄŸitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla EskiÅŸehir TCDD Hasanbey Lojistik Merkezi’nde düzenlenen törenle raylara indi.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) manevra ve kısa mesafe yük taşıma ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliklerle donatılan elektrikli lokomotif E1000, raylardaki yerini aldı. TÜBÄ°TAK’ın desteklediÄŸi ve 18 bilim insanının görev aldığı milli proje 4 yıllık yoÄŸun çalışmanın ardından tamamlandı. Milli elektrikli lokomotif E1000 ile Türkiye; dünyada sadece geliÅŸmiÅŸ ülkelerin sahip olduÄŸu ve raylı araç sektöründe katma deÄŸeri en yüksek bileÅŸenlerden oluÅŸan cer konverteri, cer kontrol ünitesi, tren kontrol ve yönetim sisteminin hem tasarımcısı hem de üreticisi konumuna ulaÅŸtı.
Modern sürüÅŸ ve 1 megavatlık cer sistemiyle ön plana çıkan E1000’in tüm laboratuvar, yazılım ve alt yapı çalışmaları, fabrika ve yol testleri, prototip üretimi yüzde yüz yerli olarak gerçekleÅŸtirildi. Projede Türkiye’nin sahip olduÄŸu teknolojiler; hafif raylı taşıtlardan, hızlı trenlere kadar birçok raylı taşıta uyarlanabilecek.
Türkiye’ye Ä°vme Katacak
UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı’nın 2023 hedefleri doÄŸrultusunda, hayata geçirilen projede sahip olunan yerli teknolojiler ile Türkiye yurt dışına baÄŸlı kalmadan lokomotif tasarlayabilecek, üretebilecek ve satış yapabilecek. Ä°hracatta Türkiye’ye ivme katacak Milli elektrikli lokomotif E1000, cari açığı azaltmasının yanı sıra yüksek güçte ana hat lokomotifi, yüksek hızlı tren ve ÅŸehir içi raylı taşıt üretiminin öncülüÄŸünü üstleniyor. TÜBÄ°TAK Kamu AraÅŸtırmaları Destek Grubu fonlarıyla gerçekleÅŸtirilen E1000, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Milli EÄŸitim Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla EskiÅŸehir TCDD Hasanbey Lojistik Merkezi’nde düzenlenecek törenle raylardaki yerini aldı.
“E1000’i Ülkemize Kazandırmaktan Mutluyuz”
Açılış törenini gerçekleÅŸtiren TÜBÄ°TAK Marmara AraÅŸtırma Merkezi BaÅŸkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, Türkiye’yi ileriye taşıyacak yerli teknolojilerin en somut örneklerinden birinin E1000 olduÄŸunu söyledi. Raylı taşıt sektöründeki tüm bileÅŸenlerin yerli olarak üretildiÄŸi E1000’in 9.5 milyon TL’ye mal olduÄŸunu belirten Tunaboylu, “Ülkemiz için hayli önem taşıyan ilk milli cer konvertörünün tasarımı, imalatı, cer kontrol ünitesi donanım ve yazılımı, merkezi kontrol ünitelerinin donanım ile yazılımları, dinamik modelleme çalışmaları, cer motorlarının dinamometre testleri ülkemizde tamamen yerli olarak gerçekleÅŸti. Böylesi bir projeyi ülkemize kazandırmaktan mutluyuz. TÜBÄ°TAK MAM, TÜLOMSAÅž ve TCDD ortaklığı ile hayat bulan E1000’in ülkemiz için hayırlı olmasını diliyoruz. Kazandığımız teknolojiler, eÄŸitimli insan gücümüz, tasarım kabiliyetimiz ve inovasyonda aldığımız yolu, ileri teknolojiye sahip cer sistemlerimizi daha güçlü farklı raylı projelerde kullanabileceÄŸiz. Yeni teknolojiler geliÅŸtirmeye devam edeceÄŸiz” dedi.
“Türk Sanayisi Ä°çin Yeni Bir Dönem BaÅŸlıyor”
Açılış töreninde 2004 yılından itibaren demiryollarının yeniden yapılandırılması için önemli bir vizyon hazırlandığını belirten TÜLOMSAÅž Genel Müdürü Hayri Avcı, çalışmalarda önemli bir aÅŸamaya gelindiÄŸinin altını çizdi. E1000’in tarihe düÅŸülecek önemli bir not olduÄŸunu belirten Avcı, “Milli elektrikli lokomotif E1000, tam bir mühendislik baÅŸarısı. 4 yılda tamamlanan bu proje ile lokomotif sektöründe kendi yazılım ve donanımını geliÅŸtiren dünyadaki nadir ülkelerden biri konumuna ulaÅŸtık. Bugün önemli bir eÅŸiÄŸi atlattık. 2016 yılından itibaren kendi markamızı taşıyan elektrikli ana lokomotif üretimine geçeceÄŸiz. Önümüzdeki diÄŸer önemli bir proje de Milli Yüksek Hızlı Tren. Üretimi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Böyle bir vizyonun göstericisi, müjdeleyicisi E1000’de görev alan, destekleyen herkese teÅŸekkür ederiz” açıklamasını yaptı.
E1000 Yurt Dışına Açılmak Ä°çin Önemli Bir Adım
Türkiye’yi raylı araç sektöründe dünya otoritelerinden biri haline getirecek Milli elektrikli lokomotif E1000 için gerçekleÅŸtirilen törende demiryolu taşımacılığında gerçekleÅŸtirilen çalışmalar hakkında bilgi aktaran UlaÅŸtırma, Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanlığı MüsteÅŸar Yardımcısı Talat Aydın ise Türkiye’nin raylı toplu taşımada ihtiyaç duyduÄŸu teknolojiler için büyük bir baÅŸarı elde ettiÄŸini söyledi. TÜBÄ°TAK MAM ve TÜLOMSAÅž önderliÄŸinde gerçekleÅŸtirilen yüzde 100 yerli elektrikli lokomotifin yabancı sektörlere adım atılmasında önemli bir adım olduÄŸunu vurgulayan Aydın, “E1000, 2003 yılından bu yana yüksek hızlı ve hızlı demir yolu projeleri içerisinde önemli bir yere sahip. Yüksek hızlı ve hızlı taşımacılık için milli projelere yönelik, milli tren çalışmalarına daha çok hız verdik. Ray baÄŸlantı elemanlarından, travers fabrikasına ve dizel ya da elektrikli lokomotife ve yolcu vagon üretimine kadar önemli hedeflerimiz; bu noktada önemli çalışmalarımız mevcut. Üniversitelerimizin de deÄŸerli katkılarıyla demir yollarında modern sürüÅŸ sistemine sahip çalışmalarımızı artıracağız. E1000’de emeÄŸi geçen herkesi kutluyor, bakanlığımız adına teÅŸekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
“Ä°kinci Demiryolu Hamlesindeyiz”
Törende bazı ÅŸehirlerin hikayesinde demiryolu ağırlığı olduÄŸuna dikkat çeken Milli EÄŸitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, EskiÅŸehir’in bu ÅŸehirlerden biri olduÄŸunu ve kültüründe demiryolunun çok önemli olduÄŸunu belirtti. Türkiye’de birinci demiryolu hamlesinin Sultan II. Abdülhamid döneminde baÅŸlandığına deÄŸinen Bakan Avcı, “CoÄŸrafyamızı demiryollarıyla birbirine baÄŸlama rüyası, içinde bulunduÄŸumuz dönemde ikinci hamle ile inÅŸallah devam edecek. Ä°pekyolunu tren yolları üzerinden ihya edecek projelerimiz var. Yüksek hızlı trenler de raylarımızda akmaya baÅŸlıyor. Bugün sisteme dahil edilen yerli ve yurdun malı olan E1000 asrın ilhamına hitap edecek bir proje. EskiÅŸehirli olarak bu hayırlı geliÅŸmeye ev sahipliÄŸi yapmanın sevincini duyuyoruz. EmeÄŸi geçenlere teÅŸekkürlerimizi sunuyorum” dedi.
“Dünya Raylı Sistem Pazarında Önemli Pay Alabiliriz”
Açılış töreninde Türkiye’nin demiryolu serüveninin Cumhuriyet öncesine dayandığını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise ÅŸu açıklamayı yaptı:
“Bugün sanayide iki yolunuz var. Ya tüketen, ithal eden bir ülke olacaksınız; ya da üreten ve ihraç eden bir ülke. Bu noktada E1000 haklı bir gururu bizlere yaÅŸatıyor. EskiÅŸehir’in bu sevinçteki yeri çok ayrı. Sadece Türkiye’nin demiryolu serüven kavÅŸaklarından biri deÄŸil. Ä°lk yerli otomobil Devrim de burada üretildi. Bugünkü siyasi anlayış 1961 yılında da olsaydı, hiç ÅŸüphem yok ki dünyada bir Türk markası olan Devrim otomobili en çok tercih edilen markalardan biri olacaktı. Ülke olarak gücümüze inanıyoruz. Milli, yerli üretimde önemli adımlar atacağız. Zira artık lokomotif sektöründe dünyada Ar-Ge yeteneÄŸi olan, ürün geliÅŸtiren bir ülke konumuna bugün E1000 ile yükseldik. Artık sırada seri üretime geçme safhası var. Raylı sistemler dünyada her geçen gün talebin arttığı bir sektör. Önümüzdeki yıllarda 18 milyar dolarlık yatırım yapılması tahmin ediliyor. E1000, yüksek hızlı tren, milli lokomotiflerimizle dünya pazarında da iddialı bir ÅŸekilde pay alan ülke konumuna geleceÄŸiz.”